keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Tutorial: Mini art journal (suomeksi)


The English instructions are coming!

Tein taas ATC-kokoisen minikirjan, koska ensimmäisen (tämän) sain jo täytettyä. Tämä pieni koko on tällä hetkellä mun lemppari. Vartissakin voi saada hienon sivun aikaiseksi ja lyhytkin taideterapiahetki auttaa. Alunperin tein tämänkokoisen kirjan, koska ATC-koko on hyvin inspiroiva, enkä aina välttämättä haluaisi tehdä korttia, joka menee vaihtoon, kun varastossa on jo useita kortteja. 

Minulta kysyttiin useampaan kertaan, miten tein oman kirjani ja päätin sitten tehdä ohjeet. Opin kurssilla perinteisen kirjansidonnan, mutta siinä sivut ovat liian lähekkäin omaa art journalointiani varten. Siksi tein tähän "löysemmän" sidonnan. Tykkään tehdä kirjani itse ja kokeilen koko ajan myös uusia tekniikoita. Monet kirjani olen tehnyt kuten tässä ohjeessa näytän. Teen vastaavasti myös monet suuremmista kirjoistani ja usein käytän myös vanhoja kirjan kansia. Pidän vanhoista kirjan kansista ja bonuksena saa art journal -kirjan paljon nopeammin valmiiksi. Kansia voi jälkikäteen halutessaan koristella lisää.

Tällä tavalla teen siis kirjani. Omasta mielestäni tämä on aika helppo tekniikka (varsinkin, kun käyttää valmiita kansia, eikä tee niitä itse). Mittaan mahdollisimman vähän, enkä ota niin tosissaan, jos joku ei olekaan ihan niinkuin piti. 

Muitakin tapoja on lähes yhtä monta kuin tekijää. Toivottavasti löydät oman tekniikkasi.


Tarvikkeet:
- papereita (kirjan sivuiksi)
- paperileikkuri tai vastaava
- taittoluu tai vastaava
- viivotin
- kynä 
- paksua pahvia (kansiin)
- ohuempaa pahvia (kirjan selkään)
- voimapaperia (kanteen)
- mattoveitsi
- kirjansidontaliima tai vastaava
- pensseli (liimalle)
- sakset
- paperia tai kangasta kanteen
- naskali tai vastaava
- leikkuulauta
- (klipsejä)
- kirjansidontalankaa tai vastaavaa
- neula


Vaihe 1: Sisäsivut

Aloita keräämällä sopiva määrä itsellesi sopivia papereita. Tässä kirjassa käytin tapettia, vanhaa toimiston riippukansiota ja valokuva-albumin sivua. Valitsen sellaisia sivuja, jotka ovat hieman paksumpia kuin peruskopiopaperi, mutteivät ole kuitenkaan ihan sitä 200 g vesiväripaperia. Valitse, mitä haluat itse käyttää - sehän on sinun kirjasi. 

Käytän sivuina lähes pelkästään kierrätyspaperia, koska 
- se on melkein aina täysin ilmaista
- ja siksi sen käyttämisellä omaan taiteiluun ei ole paineita 
- paperilla on valmiiksi joku oma historia (onko se löytynyt professorin vanhasta työhuoneesta, toimistomuuton jälkeen hylätyn huoneen lattian kasasta, kierrätyskeskuksesta...)



Vaihe 2

Leikkaa papereista sopivan kokoisia paloja esim. paperileikkurilla. Tähän ATC-kirjaan leikkasin 8,9 * 12,8 cm kokoisia paloja. Sisäpapereiden ei tarvitse olla kaikkien samankokoisia ja voi olla hyvinkin inspiroivaa käyttää erilaisia sivuja (kuten joskus teenkin, tässä esimerkki). 




Vaihe 3

Taita paperit keskeltä puoliksi. Käytin taittoluuta, mutta voit käyttää myös muuta vastaavaa työkalua. 



Vaihe 4

Jaa sivut vihoiksi. Minulla on tässä kolme vihkoa ja jokaisessa on neljä taitettua paperia.



Vaihe 5

Leikkaa ja taita yksi ylimääräinen sivu apupaperiksi rei'itystä varten. Käytän usein vanhaa lehteä tähän.



Vaihe 6

Merkkaa reikien paikat. Tämän voi tehdä joko viivoittimella mittaamalla tai näin taittamalla: Taitan apupaperin ensin keskeltä puoliksi. Näin pieneen kirjaan kolme reikää per vihko on sopiva määrä. Taitoin uloimmat reunat vähän sisäänpäin (noin 1 - 1,5 cm reunasta). Sitten avaa apupaperi ja merkkaa taitoksiin reikien paikat.




Vaihe 7: Kansi

Leikkaa paksusta pahvista kaksi 6,4 * 9,5 cm palaa. Leikkasin omani 2 mm konepahvista viivoittimella ja mattoveitsellä.


Vaihe 8

Leikkaa ohuemmasta pahvista (esim. muropaketin pahvi) 1,4 * noin 11 cm levynen pala. Tämä on kirjan selkä ja se tasoitetaan myöhemmin.



Vaihe 9

Leikkaa voimapaperista noin 6 * 11 cm kokoinen pala (tämä tasoitetaan lopuksi). Tähänkin sopii toinen paperi, kunhan se ei repeä helposti. Nyt sinulla on kaksi paksua kansipalaa, yksi kirjan selkäpala sekä voimapaperin pala.



Vaihe 10

Liimaa edellisessä vaiheessa leikattu kirjan selkä voimapaperiin kirjansidontaliimalla (tähän käy myös esim. nestemäisempi gel medium tai erikeepperi-liima). 


Vaihe 11

Seuraavaksi liimataan kirjan kannet. Ensin käännä voimapaperi, jotta kirjan selkä jää alapuolelle. Mittaa ja merkkaa viiva 5 mm poispäin selkäpalasta. Tee tämä molemmille puolille. Laita liimaa viivaan asti ja laita kirjan kansi kiinni. Käännä ja varmista (esim. taittoluulla), että paperi on tasaisesti kannessa kiinni. Liimaa vastaavasti myös toinen puoli. Jotta kansi tulee oikealle kohdalle, voi apuna käyttää viivotinta (alla oleva kuva).




Vaihe 12

Leikkaa ylimääräinen voimapaperi pois. Nyt sinulla on kansi lähes valmis. Sen ulkopuoli näyttää nyt tältä.


Ja sen sisäpuoli tältä.



Vaihe 13

Leikkaa reilusti kantta isompi pala kangasta tai paperia, jolla haluat päällystää kannen. Paperi ei saisi olla liian paksua, jotta se taittuu reunojen yli hyvin eikä liian ohutta, jottei se liimatessa repeä. Kangas toimii hyvin (edellisen kirjan kansi, täällä). Nyt laitoin kanteen tapetin palan. Laita kanteen liimaa (varmista, että sinulla on kansi oikein päin). Käännä kantta välillä ja varmista taittoluulla, että kansipaperi on tarttunut tasaisesti. Lisäksi paina taittoluulla kirjan selkä kunnolla paperiin.
 



Vaihe 14

Kun kirjan ulkopuoli on liimattu, leikkaa ylimääräiset paperit pois (yli meneväksi osaksi riittää noin 1,5 cm) ja jokaisesta reunasta pala. Älä leikkaa ihan pahvin nurkasta, vaan huomioi kansipahvin paksuus. 



Vaihe 15

Liimaa paperi sisäpuolelle. Varmista jälleen taittoluulla, että paperi liimaantuu tasaisesti.




Vaihe 16

Jotta kirjan selän sisäosa ei näy (ellei halua - sekin toimii), valitse hieno paperi ja leikkaa se sopivan kokoiseksi (korkeus on sama kuin sivuilla eli 8,9 cm ja leveyden pitää olla ainakin noin 3 cm, jotta se peittää tarpeeksi). 



Vaihe 17

Leikkaa kaksi palaa (6,4 * 8,9 cm) jostain toisesta kauniista paperista. 

 

Vaihe 18

Mieti, kummin päin haluat kirjan selän paperin ja sisäkansien paperit. Itse päädyin siihen, että selkäpaperi on päällä. Repäisty reuna oli liian hieno, että se peitettäisiin.



Vaihe 19: Kirjan sidonta

Nyt sinulla on vihot, apupaperi ja valmis kansi.



Vaihe 20

Minulla on neljä paperia yhdessä vihossa. Jos paperi on ohuempaa, niitä voi olla enemmänkin. Vihossa ei kannata olla liikaa papereita, ettei se tursua. Tarkista tässä vaiheessa, että papereiden järjestys on mieleisesi. Nyt sitä voi vielä vaihtaa. 



Vaihe 21

Käytä apupaperia apuna, kun teet reiät kanteen. Voit halutessasi merkata reikien paikat ensin ennen kuin teet reiät naskalilla. Tähän voi käyttää myös toisenlaista rei'itintä tai terävää välinettä (esim. naulat ja vasara). Minulla on alla pehmuketta ja leikkuulauta. Tee kolme riviä reikiä: yksi rivi yhdelle viholle. 



Vaihe 22

Seuraavaksi rei'itetään vihot. Käytä apupaperia ja kiinnitä se halutessasi vihkoon klipseillä, jotta se ei liiku rei'ityksen aikana. Tee naskalilla apupaperin läpi reiät vihkoon. Neljän sivun vihon voi rei'ittää kerralla. Paksumpia vihkoja pitää rei'ittää osissa.




Vaihe 23

Seuraavaksi vihot sidotaan kanteen kiinni. Käytän kirjansidontalankaa ja siihen sopivaa isohkoa neulaa. Tähän sopii myös toisenlainen lanka (esim. kirjontalanka), kunhan se ei katkea helposti.



Vaihe 24

Sidon kirjani tällä tavalla, jolloin solmu tulee sisäpuolelle. Muista sidonnassa jättää tarpeeksi pitkä pätkä vihon sisäpuolelle solmimista varten. Voit pitää klipsejä vihossa kiinni, kun sidot vihon kirjaan. Muista silloin poistaa apupaperi ensin. 




Vaihe 25

Solmi solmu vihon sisäpuolelle. Tässä on hyvä käyttää kaverin sormea apuna. Toista sidonta kaikille kolmelle viholle. Leikkaa ylimääräiset langanpätkät.



Vaihe 26

Kirja on valmis! 




Lisävaihe

Leikkaan joka kerta liikaa papereita. Nyt tein niistä ohuen vihkomaisen mini art journalin. Leikkasin siihen hienosta paperista kannen, joka on vähän isompi kuin sisäpaperi ja sidoin sen samalla tavalla kuin vihon kirjan kanteen. Tämä on vielä helpompi tapa tehdä art journal!




Toivottavasti tästä ohjeesta oli sinulle apua. Kysy toki, jos jotain kysyttävää jäi! Vastaan mielelläni.

4 kommenttia:

  1. Wau miten hyvät kuvat ja ohjeet. Kauniita ovat molemmat artit.

    VastaaPoista
  2. Upeat kuvat ja selkeät ohjeet. Tätä sidontaa oon kans itse tykännyt käyttää. Pitäiskin kokeilla tuollaista pientä atc kokoista kirjaa, vaikuttaa näppärältä koolta!

    VastaaPoista